Hvordan skriver man en kritik?

For at skrive en kritik af et fiktivt værk skal du starte med kort at beskrive forfatteren og teksten, du kritiserer. Åbn derefter med nogle positive kritikker af arbejdet, som kan omfatte ros af billedsprogene, tegnene, indstillingen eller alt andet, du troede var effektivt. Derefter skal du inkludere et kort resumé af teksten efterfulgt af en mere dybtgående analyse af, hvad der fungerede og ikke fungerede. Afslut til sidst din kritik med en positiv note i konklusionen. For at lære at skrive en kritik af ikke-fiktivt arbejde, rul ned!

For at skrive en kritik af et fiktivt værk skal du starte med kort at beskrive forfatteren
For at skrive en kritik af et fiktivt værk skal du starte med kort at beskrive forfatteren og teksten, du kritiserer.

Et kritisk essay eller kritik opsummerer, analyserer og kommenterer et kreativt eller non-fiction værk. Kritik kan være et uformelt håndskrevet dokument på forfatterens udkast eller et poleret papir om offentliggjort prosa. Uanset hvad vil det at lære at skrive en tankevækkende kritik forbedre din kritiske tænkning som forfatter og læser.

Del 1 af 3: læsning

 1. 1
  Få en ren kopi af arbejdet fra en boghandel eller forfatteren. Sørg for, at der ikke er andre kommentarer. For at få de bedste resultater skal du købe eller bede om en kopi af det arbejde, som du kan markere direkte på.
 2. 2
  Udvikle et annoteringssystem. For eksempel beslutte at understrege specialets erklæring, cirkelbilleder og lave noter om tegn og plot i margenerne.
  • Hvis det er nyttigt for dig, professor eller forfatter, skal du oprette en forklaring på dine kommentarer på den første side af arbejdet.
 3. 3
  Læs prosaen indledningsvis, mens du kommenterer. En indledende læsning er vigtig for at markere førstehåndsindtryk og plotudvikling. Annotation hjælper dig med at henvise til denne indledende læsning, når du begynder at skrive din kritik.
 4. 4
  Opdel en bog i mindre sektioner. Læsning for kritik bør være fokuseret læsning, så gør ikke for meget på én gang.
  For at lære at skrive en kritik af ikke-fiktivt arbejde
  For at lære at skrive en kritik af ikke-fiktivt arbejde, rul ned!
 5. 5
  Stil spørgsmål i margenerne. Foruden kommentar, hvis du kritiserer et udkast til en historie eller et essay, kan spørgsmål hjælpe med at belyse, om forfatteren har yderligere plotarbejde, eller hvis de simpelthen skaber spænding.
 6. 6
  Genlæs arbejdet igen. Under anden læsning skal du udvide din kommentar til grammatik, stave- og karakter- eller plotudviklingsfejl.
 7. 7
  Inkluder positive kommentarer. Hvis billeder, karakter eller et argument er godt lavet, skal du fremhæve det eller bemærke det i kolonnerne.

Del 2 af 3: ikke-fiktionskritik

 1. 1
  Begynd at skrive din kritik på en tekstbehandler. Hvis du bliver bedt om at gøre en kritik af non-fiction arbejde, er det normalt med opmærksomhed på stipendium og detaljer.
 2. 2
  Lav dit første afsnit et resumé. Detaljer om arbejdet, forfatteren og emneområdet. Det kan være en god idé at medtage de første udgivelsesdatoer og eventuelle ændringer, der senere blev foretaget i arbejdet, og som skulle tages i betragtning.
 3. 3
  Resume arbejdet næste gang. Foreslå, hvad du synes, at specialeforklaringen forfatteren formidler. Tilføj, hvilket bevis der bruges, og hvad formålet med artiklen er.
 4. 4
  Gennemgå arbejdets krop. I 3 eller flere brødtekstafsnit skal du henvise til følgende emner:
  • Forklar, hvad forfatterens legitimationsoplysninger er. Find ud af, om du mener, at forfatteren er pålidelig i behandlingen af beviserne. For eksempel laver forfatteren måske et spring, der ligger uden for hans ekspertise eller etablerer sig som en førende ekspert med dette arbejde.
  • Evaluer de givne beviser. Vær ikke bange for at gøre dette over flere afsnit, hvis forfatteren bruger forskellige typer beviser eller undersøgelser.
  • Skriv om forfatterens argument. Svar på, om det følger en logisk sti. Beslut om forfatteren havde succes.
  • Skitsere eventuelle modargumenter, som artiklen eller bogen inspirerede. Detaljer om eventuel nyere forskning, ændringer eller huller i beviset.
  Når du begynder at skrive din kritik
  Annotation hjælper dig med at henvise til denne indledende læsning, når du begynder at skrive din kritik.
 5. 5
  Afslut med en generel opfattelse af arbejdet. Kritikken skal baseres på forskning og læsning; det skal dog i sidste ende sige, om du er enig med forfatteren, og hvorfor.
  • Prøv at undgå alt for følelsesmæssig ræsonnement og hold dig til fakta om skrivning og argumentation.

Del 3 af 3: fiktionskritik

 1. 1
  Afklare med forfatteren eller professoren, hvad du bliver bedt om at kritisere. Hvis du bliver bedt om at foretage en generel analyse, kan du medtage, hvad du synes er de vigtigste problemer og aktiver i teksten.
 2. 2
  Indfør kritikken med en kort beskrivelse af forfatteren og teksten. Til akademisk kritik skal introduktionen skitsere, hvad du bliver bedt om at kritisere.
 3. 3
  Forklar arbejdets betydning. Dette kan gøres i indledningen eller i slutningen, hvis du ønsker det.
 4. 4
  Begynd med positiv kritik, hvis du skriver kritikken baseret på et udkast. Kritik baseret på igangværende arbejder skal begynde og slutte med positive vurderinger.
  • De positive vurderinger skal begynde med en generel beskrivelse af, hvad der er positivt i teksten. Derefter kan du medtage ros af billeder, karakterer og andre detaljer.
 5. 5
  Medtag en kort oversigt over arbejdet næste gang. For et udgivet arbejde giver dette dit grundlag for gennemgang. For et ikke-offentliggjort værk vil dette fortælle forfatteren, hvordan du fortolkede værket.
 6. 6
  Gør en analyse af de større elementer af fiktion, såsom plot, indstilling, hovedperson, antagonist og punkt perspektiv.
  • Du behøver ikke foretage en analyse af alle disse elementer, medmindre du bliver bedt om det af forfatteren eller opgaven. Fokuser på ting, der stikker ud, mens du læser og læser igen værket.
  Uanset hvad vil det at lære at skrive en tankevækkende kritik forbedre din kritiske tænkning som forfatter
  Uanset hvad vil det at lære at skrive en tankevækkende kritik forbedre din kritiske tænkning som forfatter og læser.
 7. 7
  Tilføj både positive og negative punkter under hvert afsnit. Prøv ikke at henvise til ting, der har brug for arbejde, som svagheder.
 8. 8
  Foreslå mulige ændringer i kladder; dog ikke skrive dem ud i detaljer. Det er op til forfatteren at revidere.
 9. 9
  Forklar den samlede succes for arbejdet i konklusionen. Hvis du laver en akademisk kritik, skal du tilføje, hvordan du fortolkede arbejdet og fandt det overbevisende og komplet. Hvis du laver et udkast til skrivekritik, er du velkommen til at efterlade et par meninger eller emner til eftertanke og diskussion.
  • Overvej at præsentere din kritik for forfatteren personligt. Skriftlige kritikker har ikke nuancen ved verbal kritik.

Ting, du har brug for

 • Kopi af teksten
 • Annotationsproces
 • Blyant
 • Tekstbehandlingsprogram
 • Beviser
 • Udtalelser
 • Eksempler
 • Opgave (valgfri)
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail